AZ

Ət yeməyin qorxunc zərərləri - Mütləq oxuyun

Ət bədənə bəzi faydalar təmin etsə də, həddindən artıq istehlakı sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. 

Yenisabah.az ətin zərərləri ilə bağlı məlumatları təqdim edir:

Ürək-damar xəstəlikləri riski

Qırmızı ət və emal olunmuş ətlər (məsələn, kolbasa, sosiska) doymuş yağlar və xolesterol səviyyəsini artıraraq ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər.

Xərçəng riski

Ümumiyyətlə, emal olunmuş ətlərin tərkibində nitritlər və nitratlar kimi xərçəngə yol açan maddələr ola bilər. Həmçinin, qırmızı ətlərin aşırı istehlakı bağırsaq xərçəngi riskini artırır.

Həzm sistemi problemləri 

Ətin həddindən artıq istehlakı bağırsaq hərəkətlərinin pozulmasına səbəb ola bilər. Bu, bağırsaq florasında mənfi dəyişikliklərə yol açır.

Çəki artımı

Ət, xüsusilə doymuş yağlarla zəngin olduğu üçün çox istehlak edildikdə kilo alımına səbəb ola bilər.

Böyrək problemləri

Həddindən artıq ət istehlakı, böyrəklərdə artıq zəhərli maddələrin yığılmasına səbəb ola bilər.

Ətraf mühitə təsir

Kənd təsərrüfatında ət istehsalı ətraf mühitə böyük təsir göstərir, o cümlədən istixana qazlarının artması, su və torpaq resurslarının tükənməsi.

Nazim Hacıyev


Telegram kanalımız
Seçilən
31
35
yenisabah.az

10Mənbələr