Bir çox təhlükəli xəstəliklər düzgün olmayan qidalanma nəticəsində yaranır.
“Medicina” xəbər verir ki, endokrinoloq, dietoloq, tibb elmləri namizədi Oksana Mixayleva qidalanmanın ürəyə təsirindən danışıb.
“Ürək xəstəliklərinin əksəriyyətinin qidalanmadan asılıdır. Bu patologiyalar qrupuna piylənmə, 2-ci tip şəkərli diabet, mədə-bağırsaq xəstəlikləri, allergik xəstəliklər, bəzi onkoloji xəstəliklər daxildir.
Sağlam, düzgün qidalanma qaydalarına riayət etməklə bədəninizin ciddi sağlamlıq problemlərindən qorunmasını xeyli artıra bilərsiniz. Bunun üçünən yaxşı yollardan biri Aralıq dənizi pəhrizinə bənzər pəhrizə riayət etməkdir.
Təzə tərəvəz və meyvələr, göyərti - gündə təxminən 500 qram;
qoz-fındıq;
giləmeyvə;
Paxlalılar;
Yağsız ət və quş əti;
yağlı dəniz balığı, dəniz məhsulları;
Təmizlənməmiş bitki yağları;
Bütün taxıl dənli bitkilər və çörəklər;
Süd və ya fermentləşdirilmiş süd məhsulları.
Qərb qidalanması zərərli tərkibdən ibarətdir, tərkibində evdə hazırlanmış xörək, içkilər azdır.
Bura həmçinin şirin süd məhsulları (qatıq, kokteyllər), tez-tez şəkər əlavə olunan bitki mənşəli “süd”, çay şəklində sənaye içkiləri (tərkibində şirin soda ilə eyni miqdarda şəkər var), enerji içkiləri daxildir İnsanlar bunları yollarda, işdə alır və qəbul edir”.
Aygün Musayeva