AZ

Bu məhsullar xərçəngdən QORUYUR

Onkologiya sahəsində tanınmış professor Vadim Pokrovski xərçəng riskini azaltmaq üçün mütəmadi olaraq hansı qidaların istehlak edilməli haqqında danışıb.

Medianews.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, o bildirib ki, ilk növbədə, bunlar liflə zəngin qidalardır ki, onların siyahısına hər növ kələm və turp daxil olan xaççiçəklilər başçılıq edir.

“Qoz-fındıq, çünki onların tərkibində yalnız xərçəng deyil, həm də ürək-damar xəstəliklərinin riskini azaldan yalnız sağlam bitki mənşəli yağlar var”, – deyə həkim qeyd edib.

Mütəxəssis məhsulun hazırlanma üsulunun vacibliyinə də aydınlıq gətirib. Məsələn, kartof qızartması sağlamlıq əlavə etməyəcək.

Onun sözlərinə görə, bundan əlavə, hətta sağlam qidalar da dozada yeyilməlidir: məsələn, həddindən artıq sağlam qida, bir insanın mikroflorasını “həddən artıq qidalandıra” bilər.

Beləliklə, təbii nişastalı bitki qidalarının uzun müddət istifadəsi patogen olanların həddindən artıq böyüməsi də daxil olmaqla mikrofloranın tərkibini dəyişdirə və metabolik sindrom və diabet riskini artıra bilər.

 

Seçilən
1
medianews.az

1Mənbələr