…Viruslu “Dubay şokoladı” bütün dünyada sürətlə populyarlıq qazanır, lakin onunla yanaşı, bazarda təhlükəli saxtalar da peyda olur. Yeni bir araşdırma bu desertin bəzi nüsxələrinin sağlamlıq üçün təhlükə yarada biləcəyini müəyyən edib.
SİA-nın məlumatına görə, bu barədə Daily Mail xəbər verir. Söhbət püstə və xırtıldayan şərq vermicelli kadaifli şokolad çubuğundan gedir.O, Dubayda Britaniya-Misir aşpazı Sara Xamuda tərəfindən yaradılıb və son bir ildə internet hitinə çevrilib.
Bu şirin ləzzətdən ilhamlanaraq, bir çox istehsalçı öz versiyalarını istehsal etməyə başlayıb, lakin onların hamısı təhlükəsiz olmayıb.
Ştutqart Dövlət Kimya və Baytarlıq İdarəsinin mütəxəssisləri BƏƏ və Türkiyədən gətirilən “Dubay şokoladı”nın səkkiz nümunəsini sınaqdan keçiriblər.
Onlardan altısında palma yağının emalı zamanı əmələ gələ bilən maddə olan 3-MCPD-nin təhlükəli səviyyələrini aşkar ediblər.
Bəzi nümunələrdə həmçinin aflatoksinlər, kif göbələkləri tərəfindən istehsal olunan zəhərlər və başqa bir şübhəli kanserogen birləşmə olan qlisidol aşkar edilmişdir.
Bütün bu maddələr dad və ya qoxu ilə müəyyən edilə bilməz; uzun müddət qida məhsullarında aşkar olunmaz qala bilərlər.
Digər pozuntular kompozisiyaya aiddir: istehsalçılar əsl kakao yağı əvəzinə günəbaxan və palma yağı kimi ucuz əvəzedicilərdən istifadə etdilər, baxmayaraq ki, qablaşdırmada başqa cür göstərilib.
Doldurmanın yaşıl rəngi çox sayda püstəni simulyasiya edərək qida rəngindən istifadə edərək əldə edilmişdir.
Böyük Britaniyanın Qida Standartları Agentliyi artıq alıcılara belə saxta məhsulların mağazalarda qeyri-qanuni satıla biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib.
Allergenləri və ya qadağan olunmuş əlavələri qeyd etməsələr, bu, təhlükəli ola bilər.
Alman mütəxəssislər araşdırmalarını davam etdirirlər: onlar hansının həqiqətən təhlükəsiz olduğunu müəyyən etmək üçün başqa ölkələrdə istehsal olunan “Dubay şokoladı”nın digər variantlarını da öyrənməyi planlaşdırırlar.
Nazlı Almuradova