Amerikalı alimlər çiy kələmdən fərqli olaraq duzlu kələmin əslində bağırsaqlar üçün faydalı olduğunu aşkar ediblər.
SİA-nın məlumatına görə Kaliforniya Universitetində, Davis, Applied and Environmental Microbiology jurnalında dərc edilən yeni bir araşdırma, fermentləşdirilmiş kələmin bağırsağın qoruyucu baryerini gücləndirdiyini və iltihabı azalda biləcəyini tapıb.Qida elmləri üzrə professor Mariya Markonun rəhbərlik etdiyi qrup çiy kələm, duzlu kələm və fermentasiyadan qalan duzlu suyun təsirlərini müqayisə edib.
Bütün nümunələr iltihab zamanı onların bütövlüyünə necə təsir etdiyini görmək üçün bağırsaq hüceyrə mədəniyyətlərində sınaqdan keçirilmişdir.
Nəticə: Yalnız duzlu kələm qoruyucu təsir göstərib. Bunu nə təzə kələm, nə də duzlu su göstərmirdi. Üstəlik, evdə hazırlanmış və mağazada satın alınan kələm arasında heç bir fərq yox idi - hər ikisi bağırsaq hüceyrələrini gücləndirdi.
…Kələmin fermentasiyası zamanı əmələ gələn maddələrin çoxu bağırsaq mikrobiotamızın istehsal etdiyi metabolitlərlə eynidir.
Bunu Marko deyir.
Fermentasiya kələmin kimyəvi tərkibini dəyişir, həzm üçün faydalı hesab edilən süd turşusu, amin turşuları və bitki birləşmələrinin tərkibini artırır.
Elm adamları yüzlərlə müxtəlif birləşmələri müəyyən ediblər və indi bağırsaq sağlamlığına ən çox töhfə verənlərin hansının olduğunu öyrənirlər.
Növbəti addım klinik sınaqlar olacaq: əgər təsirlər insanlarda təsdiqlənərsə, duzlu kələm mədə-bağırsaq traktının iltihabi xəstəliklərinin qarşısının alınmasında pəhrizin tam hüquqlu hissəsinə çevrilə bilər.
Nazlı Almuradova