AZ

Niyə qaynadılmış su içməməliyik? - EKSPERT AÇIQLADI

Su bütün həyat proseslərində iştirak edir və buna görə də bədənin normal fəaliyyətini təmin etmək üçün onun ehtiyatları daim yenilənməlidir. Çox vaxt müasir insanlar qaynadılmış suyu isti içkilər və ilk yeməklər şəklində istehlak edirlər. Ancaq bir çox insanlar gün ərzində vaxtaşırı çiy, təmiz kran və ya bulaq suyu içməyin daha yaxşı olduğuna inanırlar. 
 
Moderator.az xəbər verir ki, rus mütəxəssis bu barədə araşdırma edib. Qeyd edib ki, qaynadılmış suya tez-tez "ağır" və ya hətta "ölü" su deyilir. Balıq və ya qapalı bitkilərlə bağlı nümunələr əsaslandırılır. Çiçəkləri yalnız qaynadılmış su ilə sulasanız və ya hətta iddiasız şirin su balıqları üçün akvariuma töksəniz, bir neçə saat ərzində onların ölümünü gözləyə bilərsiniz. Kaliforniya Universitetinin alimləri təsdiqləyirlər ki, qaynadılmış su içmək insanlara heç bir fayda vermir. Məsələn, suda olan böyük oksigen molekulları digər minerallara və vitaminlərə “yapışmaq” və onların qana və bədən hüceyrələrinə sürətlə çatdırılmasını təmin etmək qabiliyyətinə malikdir. Buna görə həkimlər bütün dərmanları və pəhriz əlavələrini şirələr və ya məsələn, çayla deyil, yalnız təmiz, çiy su ilə içməyi məsləhət görürlər. Lakin amerikalı tədqiqatçılar iddia edirlər ki, temperaturu ən azı bir dəfə yüz dərəcəyə çatan suda oksigen yoxdur və buna görə də onun molekulları vacib funksiyalarını yerinə yetirmir. Ancaq qaynamanın suda olan zərərli çirkləri öldürməsinə gəlincə, elm adamları da buna qəti şəkildə şübhə edirlər. Suyun yüz dərəcəyə yaxın temperatura çatdığı və qalmağa davam etdiyi vaxt, adi bir məişət çaydanında iyirmi saniyə - ən çoxu bir yarım dəqiqə, ağır metallar, pestisidlər, herbisidlər, nitratlar, fenollar və digər qalıqlar davam edir. neft məhsulları bu müddət ərzində onu heç bir yerdə tərk etmir və buxarlanmır. Bəs qaynadılmış su sağlamlığa heç bir fayda gətirmirsə, niyə onu sadəcə xam su ilə əvəz etməyəsiniz?
Qaynar suyun əsas məqsədi yüz dərəcəyə yaxın temperaturda ölən zərərli və patogen mikroorqanizmləri məhv etməkdir. Hər bir rus mənzilində krandan axan kran suyu təmizləyici qurğularda xlorla dezinfeksiya edilir və əslində bütün patogen bakteriyaları öldürə bilər. Bununla belə, su xidmət müddəti on ildən çox olmayan, lakin daha çox olan borular vasitəsilə evə daxil olur. Təmizləyici qurğudan ev lavaboya qədər olan yolda milyonlarla müxtəlif mikroorqanizmlər heç vaxt yuyulmamış köhnə boruların divarlarından gələn suya birləşir. Və kranın çıxışında bakteriyalarla dolu və xlorla doymuş bir maye axır. adına İnsan Ekologiyası və Ətraf Mühitin Gigiyenası Elmi-Tədqiqat İnstitutunun direktoru. A. N. Sysina, sovet və rus alimi, akademik Yuri Raxmanin iddia edir ki, qaynar hələ də suyun dezinfeksiyasının ən təsirli üsullarından biri olaraq qalır. Yalnız yüz dərəcəyə çatdıqdan sonra onun yoluxucu təhlükəsizliyi artır və bir çox zəhərli maddələr, məsələn, xlor dərhal buxarlanır. Bundan əlavə, temperatur effekti sərt suyu yumşaldır və buna görə də çay və qəhvə xoş dadını saxlayır.
 
 2017-ci ildə Harvard Universitetində həyata keçirilən tədqiqat proqramının himayəsi altında bir qrup britaniyalı və avstraliyalı alim sensasiyalı kəşf edib. Məlum olub ki, Avropa qitəsində və Şimali Amerikada mövcud olan bütün içməli sularda mikroplastik parçaları var. Bəziləri bir millimetrdən çox deyil və bölgədən asılı olaraq, onların çoxu yoxdur, lakin adi məişət çayniklərində qaynadılanda, içindəki mikroplastik miqdarı əhəmiyyətli dərəcədə artır. Suyun istilik müalicəsi başqa bir yerdə, məsələn, metal bir qabda aparılsa belə, ondan toksinlər hələ də qalır. Çox güman ki, onlar hormonal bezlərin işində pozulmalara səbəb olur, optik sinirlərə və dərinin vəziyyətinə mənfi təsir göstərir. Belə bir qarışıqla içməli suyun dəqiq zərər dərəcəsi bu gün yalnız tədqiqatçılar tərəfindən öyrənilir. Lakin laboratoriya səviyyəsində mikroplastiklər Rusiya şəhərlərindəki əksər su xidmətlərindən süzülmüş nümunələrdə artıq aşkar edilib. Daim qaynadılmış su istifadə etsəniz, istehlakçı yalnız patogen bakteriyalardan qorunacaqdır. İstər çiy suda, istərsə də qaynadılmış suda mürəkkəb fenolik qatranlar mənasını verən mikroplastiklər hələ də qalır və zaman keçdikcə insan orqanizmində toplanacaq. Çox güman ki, onlar dərin, yeraltı artezian bulaqlarından götürülmüş sularda olmayacaqlar, lakin az sayda rusların onlardan istifadə etmək imkanı var və üstəlik, daim. Hələlik bəşəriyyət bu cür çirkləri olan yalnız qaynadılmış su içməyə və yaşamağa məhkumdur.
 
 
 
Seçilən
9
47
moderator.az

10Mənbələr