AZ

Qocalmanı dayandıran qida kəşf EDİLDİ: Həm cavanlaşdırır, həm də ARIQLADIR

Ajans.az sözügedən qidanı təqdim edir. 

Xüsusilə maddələr mübadiləsini sürətləndirən, immunitet sistemini gücləndirən və gənclik hissi vəd edən resept mətbəxinizə tamam başqa rəng qata bilər. Holland & Barrett mütəxəssisləri cavanlaşdırıcı təsiri ilə seçilən və arıqlamağa kömək edən qidanı tövsiyə edir: Kimçi.

Kimçi Koreya mətbəxinin əvəzolunmaz hissəsi olan qıcqırdılmış kələm yeməyidir. Yüksək probiotik tərkibi ilə tanınan bu məşhur yemək tez-tez əsas tərkib hissəsi kimi kələmdən istifadə edir; Bununla belə, turp, yerkökü və soğan kimi müxtəlif tərəvəzlər də əlavə edilə bilər.

Dadı ilə seçilən Kimçi tərəvəzləri ədviyyatlarla qarışdıraraq 3 gündən 21 günə qədər fermentasiya etməklə hazırlanır.

Kimçinin bu xüsusiyyətlərini vurğulayan ən mühüm elementlərdən biri də fermentləşdirilmiş qidalarda tez-tez rast gəlinən Lactobacillus plantarum adlı bakteriyadır. Tədqiqatlar göstərir ki, bu bakteriya immunitet sisteminə müsbət təsir göstərə bilər.

Məsələn, siçanlar üzərində aparılan bir araşdırma bu bakteriyanın iltihabı azaltmağa kömək etdiyini göstərib. Bu, Lactobacillus plantarumun sağlam immun sistemi ilə əlaqəli ola biləcəyini göstərir.

Mütəxəssislər kimçinin ürək sağlamlığı üçün də faydalı ola biləcəyini qeyd edirlər. WebMD tərəfindən edilən açıqlamaya görə, kimçidə olan probiyotiklər xolesterin və iltihabı azaldaraq ürək sağlamlığına müsbət töhfə verə bilər.

Bundan əlavə, kimçinin tərkibindəki lif, antioksidanlar və qida maddələri qan şəkəri və xolesterinin səviyyəsini aşağı sala bilər. Bütün bu təsirlər ürək sağlamlığında köməkçi rol oynaya bilər. Holland & Barrett mütəxəssislərinin fikrincə, kimçinin qocalma prosesini yavaşlatmaq potensialına malik olduğuna dair sübutlar var. Bu qida hüceyrələrin ömrünü uzatmağa kömək edə bilər. Məsələn, bir sınaqda insan hüceyrələri kimçi ilə müalicə olunub və bu hüceyrələrin ömrünün artdığı müşahidə edilib.

Kimçinin cavanlaşdırıcı təsiri ilə yanaşı, çəkiyə nəzarətdə də kömək edə biləcəyi bildirilir. Dörd həftəlik bir araşdırma, kilolu iştirakçıların həm təzə, həm də fermentləşdirilmiş kimçi istehlak etdiyini müəyyən edib.

Tədqiqatın sonunda iştirakçıların bədən çəkisi, bədən kütləsi indeksi (BMI) və ümumi yağ faizində azalma qeydə alınıb. Daha çox araşdırmaya ehtiyac olsa da, kimçi aşağı kalorili və yüksək lif tərkibi sayəsində arıqlamağı dəstəkləyə bilən bir seçim olaraq önə çıxır.

Kimçi həm ləzzətli yemək axtaranlar, həm də sağlamlığını düşünən şəxslər üçün çox yönlü alternativ təklif edir. Aşağı kalorili quruluşu, yüksək qida dəyəri və probiotik zənginliyi ilə kimçini mətbəxinizə daxil etməyin bir çox səbəbi var.

Seçilən
11
50
Ajans.az

10Mənbələr