Karbohidratları istehlak edərkən diqqətli olmalısınız, çünki bu, yalnız kilo almağa səbəb deyil, həm də bədənə zərər verir. Bir çox məhsullar yağlar, zülallar, karbohidratlar və s. kimi üzvi maddələrlə birləşdirilir. İndi biz peçenye, tortlar, şokolad, makaron, çörək, meyvə və tərəvəzləri birləşdirən şeylərə – karbohidratlara şeylərə diqqət yetirəcəyik.
Medianews.az “Unian”a istinadən xəbər verir ki, onların hamısı eyni makronutrientlər kateqoriyasına aiddir, lakin bütün karbohidratlar bərabər yaradılmır – həm sadə, həm də mürəkkəb karbohidratlar var.
Bədəninizə fərqli təsir göstərirlər. Məsələn, şirniyyatların tərkibində olan sadə karbohidratlar tez həzm olunur və qanda şəkərin artmasına səbəb olur. Bunun əksinə olaraq, meyvələrdə, tərəvəzlərdə, bütöv taxıllarda, qoz-fındıq və toxumlarda olan kompleks karbohidratlar daha yavaş həzm olunur və davamlı enerji təmin edir.
Diyetoloq Roksana Esani bu barədəd danışarkən, həmçinin karbohidratları həddindən artıq yediyinizi göstərən 8 əlaməti sadalayıb.
Çəki artımı
Həddindən artıq sadə karbohidratlar – pizza, cips və şəkərli yeməklər yemək çəki artımına səbəb ola bilər.
Bir araşdırma göstərib ki, gündəlik nişasta və ya şəkər qəbulunu cəmi 100 qram artırmaq dörd il ərzində 1-1,5 kq çəki artımı ilə nəticələnib. 100 qram nişasta və ya şəkərlə bağlı olduqca böyük rəqəm kimi görünsə də, bu rəqəmə nail olmaq təəccüblü dərəcədə asandır. Məsələn, 100 qram makaronda təxminən 60-80 qram karbohidrat var. Digər tərəfdən, eyni araşdırma, tam taxıl, meyvə və tərəvəz qəbulunu artıran iştirakçıların arıqladığını göstərib. Bu, sağlam çəki saxlamaq üçün şirniyyatlar əvəzinə kompleks, liflə zəngin karbohidratların seçilməsinin vacib olduğunu göstərir.
Artan qan şəkəri
İstər şirin çay içsəniz, istər qazlı su içsəniz, istər Frappuçino yeyin, istərsə də peçenye yeyin, zərif karbohidratlar qan şəkərinizin artmasına səbəb ola bilər.
Karbohidratlar yediyiniz zaman vücudunuz onları qana daxil olan şəkər forması olan qlükozaya parçalayır. Bədəni “yanacaq” (enerji) ilə təmin etmək üçün qlükoza lazım olsa da, onun həddindən artıq çox olması və düzgün istehlak edilməməsi daimi dalğalanmalara səbəb ola bilər. Bu sünbüllər yüksək qan şəkəri səviyyəsinə, yüksək trigliseridlərə və tip 2 diabet kimi xroniki xəstəliklərə səbəb ola bilər.
Şişkinlik və qəbizlik
Bunun səbəbi ağ çörək və şəkərli qəlyanaltılar ola bilər. Normal həzm üçün orqanizmə meyvə, tərəvəz, tam taxıl, qoz-fındıq və toxum kimi qidalar lazımdır – yəni liflə zəngin qidalar.
Lif nəinki qəbizliyin qarşısını alır, həm də bağırsaqlarda faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir və qidanın həzm sistemində daha asan hərəkət etməsinə kömək edir, şişkinliyin qarşısını alır.
Alma və ya kərəviz çubuqları ilə kraker və ya simitləri dəyişdirin.
Heç vaxt razı qalma
Yeməyinizi bitirdikdən sonra belə daim ac olduğunuzu hiss edirsiniz? Bu, lif və ya su ehtiva etmədiyi üçün sizi tox saxlamaq üçün yaxşı bir iş görməyən çoxlu təmizlənmiş karbohidratlar yediyiniz üçün ola bilər.
Halbuki bir stəkan bişmiş yulaf ezmesi (mürəkkəb karbohidratlarla) 83% su, üstəgəl 4 qram lif və 5 qram proteindir. Bu, daha uzun müddət tox qalmaq üçün idealdır.
Daha uzun müddət tox qalmaq üçün qovun, giləmeyvə, alma, yarpaqlı göyərti, xiyar və kərəviz kimi lif və su ilə zəngin qidaları seçin.
Aşağı enerji səviyyəsi
Sadə karbohidratlı qidalarda dəmir (mal əti, dəniz məhsulları, mərcimək və lobya) kimi qida maddələri yoxdur, hansı ki, bu da oksigenin bütün bədənə daşınmasına və enerji səviyyəsinin saxlanmasına kömək edir.
Dəri səpgiləri
Hamımız heç bir qüsursuz parlaq dəriyə sahib olmaq istəyirik. Amma üzümüzdə sızanaqlar görünəndə dərhal dəriyə qulluq rutinimizi günahlandırırıq. Bununla belə, diyetoloqların fikrincə, pəhrizinizə daha yaxından nəzər salmağa dəyərmi?
Tədqiqatlar göstərir ki, şəkərli qəlyanaltılar və təmizlənmiş karbohidratlar kimi yüksək glisemik qidalar təkrarlanan sızanaqların ehtimal olunan günahkarıdır. Bu qidalar iltihaba səbəb ola bilər, bu da sızanaqlara səbəb olur və hətta onu daha da pisləşdirir.
Kariyes
Diş həkiminə getmək hər kəsin sevimli məşğuliyyəti deyil. Bununla belə, araşdırmalar göstərir ki, çox şəkər yemək diş çürüməsinin əsas səbəbidir. Sadə karbohidratlarla zəngin qidalar yediyiniz zaman ağızdakı bakteriyalar onlarla qidalanır və minanızı zəiflədən turşular əmələ gətirir. Bu, diş minasına zərər verə bilər və zamanla dişlərin çürüməsinə səbəb ola bilər.
Depressiya
Yeni bir araşdırmada, tədqiqatçılar yüksək şəkər qəbulu ilə böyüklərdə artan depressiya riski arasında əlaqə tapa bildilər və bu, çox şəkər yeməyin psixi sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini irəli sürdülər.
Digər tədqiqatlar göstərir ki, meyvə və tərəvəz kimi qidalı qidalar yemək əhvalınızı yaxşılaşdıra bilər.