Bədən funksiyalarının səmərəli işləməsi üçün bağırsaqların ümumi sağlamlıqda çox mühüm yeri var. Əvvəlki araşdırmalar Parkinson və kolon xərçəngi kimi bir çox təhlükəli xəstəliklərin birbaşa bağırsaqlarla əlaqəli olduğunu ortaya qoyub.
Medianews.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, alimlər bildirirlər ki, bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdırmaq üçün müyyən əsas vərdişi əldə etmək lazımdır.
Nəcisin strukturunda və tezliyində bəzi dəyişikliklər normal ola bilər, lakin nəcisdə qan, uzun müddət davam edən ishal, pozulmuş bağırsaq hərəkətləri və kilo itkisi kimi simptomlar çölyak xəstəliyi və ya iltihablı bağırsaq xəstəliyi kimi daha ciddi şərtlərin əlaməti ola bilər. Belə simptomlar varsa, həkimə müraciət etmək vacibdir.
Mütəxəssislər bağırsaq sağlamlığını qorumaq və yaxşılaşdırmaq üçün ən vacib yolun sağlam qidalanma olduğunu vurğulayırlar. Balanslaşdırılmış, qida maddələri ilə zəngin və minimal işlənmiş qidalardan ibarət pəhriz bağırsaqda yaxşı bakterial floranın sağlam inkişafını dəstəkləyir.
Mütəxəssislərin fikrincə, nə qədər çox hərəkət etsəniz, bağırsaq hərəkətləriniz bir o qədər nizamlı olacaq. 2021-ci ildə aparılan bir araşdırma göstərib ki, hətta cəmi 10 dəqiqəlik məşq də şişkinliyi aradan qaldırmağa kömək edə bilər.
Son tədqiqatlar göstərir ki, gəzinti kimi yumşaq hərəkətlər qida və qazın bağırsaqdan keçməsinə imkan verən sinir reflekslərini işə sala bilər. Gəzinti həm də qarın əzələlərini işlədir, bağırsaq qazlarını xaric etməyə kömək edən daxili təzyiq yaradır.
Gündə səkkiz stəkan su içmək ümumiyyətlə kifayət hesab edilsə də, bəzi ekspertlər hər gün bədən çəkinizin yarısını suda qəbul etməyi məsləhət görürlər.
Aspartam, sukraloza, saxarin və buna bənzər süni şirindiricilər bağırsaq sağlamlığına zərər verə bilər. Araşdırmalar göstərir ki, bu şirindiricilər çəki artımına səbəb ola bilər və in vitro gübrələmə müalicəsində müvəffəqiyyət şansını azalda bilər.
Mütəxəssislər öz şirinliyinizi təmin etmək üçün bal və ya ağcaqayın siropu kimi təbii dadlandırıcıları seçməyi məsləhət görürlər.
Həddindən artıq spirt istehlakı həzm fermentlərinin istehsalını maneə törədir, qida həzmini çətinləşdirir. Alkoqol bağırsaq biomunda balanssızlıq yarada bilər və qaz və şişkinlik kimi problemlərə səbəb ola bilər. Buna görə də, spirt istehlakını məhdudlaşdırmaq vacibdir.